Algemene omschrijving
In 1893 weet molenaar Jan Massier op een openbare veiling in het bezit te komen van de in 1861 door Willem Hendrik de Graaf gebouwde koren- en pelmolen.

In 1954, twee generaties later, is er veel veranderd ten koste van de molen. De molen bleek toe te zijn aan een grote restauratie en er moesten silo’s komen. Tot een restauratie kwam het op dat moment niet. Integendeel, Wolter Massier en zijn zoon, die op dat moment eigenaar zijn, besluiten de molen voor een deel te onttakelen.

In de daarop volgende jaren werd de stelling gesloopt, de kap verwijderd, kreeg de achterkant een nieuwe rietbedekking en werden in de molen silo’s gebouwd. In mei 1962 werd bij de gemeente Dalfsen een aanvraag voor een gedeeltelijke sloop van de molen ingediend. Pogingen van de gemeente om de molen te behouden waren tevergeefs en een verdere aftakeling volgde. Alleen de romp van de molen bleef gelukkig staan.

Anno 2006 was er slechts nog een romp van de oorspronkelijke korenmolen uit 1861 over, maar er waren vergevorderde plannen de Massier in zijn oude glorie te herstellen. Hiervoor werd in 1990 de stichting Molen Massier opgericht. Het restauratieplan en de financiën kwamen rond. Op 10 mei 2006 werd het officiële startsein voor de restauratie gegeven.

Molenmaker de heer Dijkstra uit Sloten (Friesland) werd bereid gevonden de renovatieklus te klaren. Als alles volgens plan zou verlopen moest de molen zomer 2008 weer maalvaardig zijn. Op 8 februari 2008 is het gerestaureerde achtkant (de rieten jas) in zijn geheel met een grote telescoopkraan, die 80 ton kan tillen, op de stenen romp teruggeplaatst. Op 17 oktober 2008 werden de nieuwe kap en wieken, met een totaalgewicht van 16 ton, op de romp geplaatst. De officiële opening van de molen wordt op 8 mei 2009 door burgemeester Leo Elfers van de gemeente Dalfsen verricht.